Takläggare Sandviken

Bekymmerfri takläggning

Takläggning

Att tänka på vid takomläggning

Det finns många olika anledningar till att taket behöver läggas om. Kanske håller det inte tätt längre, har blivit skadat av oväder, eller så är det av rent estetiska skäl? Oavsett anledning till takomläggningen finns det alltid ett par saker som är bra att ta hänsyn till.

Livslängden

Idag finns många olika takmaterial att välja mellan. Populära val är bland annat tegel, betong, papp eller plåt. Vilket material du väljer kommer att vara betydande för hur länge det kommer dröja innan nästa byte.

Medan plåt och tegel kan hålla i en hel mansålder, kräver papp oftast fler byten. Tänk över om du är ute efter en kortsiktig lösning på fritidshuset, eller om du ska göra en stor och långsiktig investering till bostaden.

Hustyp

Hur ditt hus ser ut, och i vilket skick det är, kan i hög utsträckning påverka ditt val av material för takomläggnigen. Är det till exempel ett gammalt hus, vars konstruktion inte är den mest stabila, bör ett tungt tak undvikas.

Till tyngre tak hör bland annat tegel och betong. Till de lättare takmaterialen kan plåt och papp räknas. Papp är givetvis lättare än plåt, men med dagens tillverkningstekniker finns riktigt tunna plåtar som knappast utsätter ditt hus för större belastningar.

Ta också hänsyn till vilken stil ditt hus har rent estetiskt. Om det är ett mindre fritidshus, en herrgård eller en vanlig förortsvilla kan valet av material skilja sig åt en del. Om du känner dig osäker är det bra att kontakta en professionell takläggare för råd.

takarbete

Materialval

När du har tagit hänsyn till de två ovanstående faktorerna – det vill säga livslängd och hustyp – är det en god idé att titta närmre på valet av material. Det är nu du kan välja mellan material som tegel, betong, plåt eller papp.

Tänk på att även hustakets lutning bör tas hänsyn till. Till exempel är det många olika typer av plåtar som inte bör läggas på ett helt plant tak. Rådgör med oss takläggare för att vara säker på att det blir rätt.

Sedan finns givetvis skillnader i arbetskostnader för de olika materialen. Medan vissa material tar längre tid att lägga, går andra väldigt fort för en takläggare att fixa. Ett exempel är tegel och betong.

Tegelpannor varierar mer i storlek än vad betongpannor gör. Det här är något som kan försvåra läggningen av teglet och göra att det tar längre tid.

Vänd dig till oss så berättar vi mer om de olika alternativ som vi erbjuder och ger dig råd kring vad som skulle passa bäst hos dig.

Takläggning utan trassel - vi hjälper dig!